‘Heel door Haken’

Meditatief Mandala Haken

Mijn moeder leerde me als kind veel handvaardigheden, waaronder het haken en daar ben ik haar heel dankbaar voor! Toen ik op mijn 27e zwanger werd van mijn eerste kindje ben ik heel veel gaan haken. Het aankomende moederschap vond ik best spannend en in de nachten sliep ik vaak niet goed door de onrust in mijn lijf en hoofd. Ik begon met het haken van een sprei en dit bracht zoveel rust in mij. De stilte werd als het ware een aangename vriend. En de kleuren en de vormen van mijn haakwerk hadden een positieve uitwerking op mijn gemoed. Het voelde alsof ik mezelf in vrede hervond in het haken en het haakwerk.

Omdat het mij zoveel bracht heb ik een mooie en verbindende cursus haken opgezet. Graag wil ik ook jou laten ervaren hoe helend en voedend de al eeuwen bestaande handvaardigheid is. Door jezelf creatief te uiten verhoog je je mentale welzijn. En dat is voelbaar wanneer je haakt. Dit komt doordat je lichaam endorfines aanmaakt en je hierdoor gevoelens van geluk, vrede en vreugde ervaart. Wanneer je haakt word je ook meer bewust van je Zelf, je gedachten en gevoelens. Het is meditatief en rustgevend en werkt helend en verzachtend bij een onrustige mind; én je maakt tegelijkertijd prachtige dingen!

 

De diepere uitwerking 

Door het volgen van een patroon, waarbij je haaksteken moet tellen, zal je in het hier en nu gefocust blijven. Je mind wordt hier rustig van, waardoor je met meer rust steeds beter je gedachten kunt horen en ze kunt laten zijn voor wat ze zijn, zonder jezelf erin te verliezen of je er mee te identificeren. Dit brengt vrede in het hoofd en hart.

Door de herhalende handelingen zal je mind tot rust komen en niet in staat zijn je mee te voeren in zorgen, piekeren of andere onrustige gedachten. Haken werkt kalmerend en rustgevend. De eenvoud van haken zorgt ervoor dat je lichaam tot ontspanning komt.

Het zien ontvouwen van je eigen creaties in bijvoorbeeld het haken van een mandala geeft veel voldoening en je wordt er gewoonweg blij van. Het aanleren van een nieuwe handvaardigheid of ambacht geeft een diep gevoel van voldoening en je ervaart daarmee een diepere zin aan het bestaan. 

Mandala van 120 cm in diameter. Op verzoek maak ik deze voor je!
In elke gewenste kleurstelling mogelijk.

Meld je aan of stel je vraag: 


Deelname donatie en ontvangst

In deze cursus leer je in 8  lessen van 1,5 uur de basis van haken en werken we toe naar het haken van een prachtige mandala volgens patroon. Deelname is op donatie basis met een richtbedrag tussen €111 - €222.  We drinken samen lekkere kruidenthee, kop koffie of frisse fruitsap. Daarnaast wordt er ook voor het hart, het hoofd en het dieper weten gezorgd, met chocolade, nootjes en fruit. 

 

Het mandala haakpatroon kan je naar wens zelf kopen, een gratis patroon van het internet of via mij gebruiken. Tijdens de eerste twee bijeenkomsten zullen we eenvoudige haakpatronen gaan lezen en uitwerken. Daarna starten we met het uitwerken van de mandala. De haaknaald wordt voor je besteld, in de maat passend bij het mandala haakwerk dat je wenst te gaan maken. Om te oefenen zijn er in allerlei maten haaknaalden aanwezig om uit te proberen. De garen voor het mandala haakwerk kan je zelf kiezen en aanschaffen. Er is een ruime keuze van materialen, kleuren en diktes. Ik zal je ondersteunen bij het kiezen van een passend garen. Om te oefenen tijdens de cursus zijn er diverse soorten haakgaren aanwezig. De ring voor het opspannen van de mandala kan je zelf kiezen en aanschaffen. Qua grootte, materiaal en kleur is er een ruim assortiment te bestellen. Ook hierbij zal ik je ondersteunen in het maken van een keuze. 

 

Cursusdagen en tijden

Bij vijf aanmeldingen zal de cursus van start gaan in groepsverband. In gezamenlijk overleg bepalen we de datums en tijden van de cursus. 

Bij aanmelding kan je de voorkeursdagen en tijden doorgeven, zodat er met alle aangemelde deelnemers een schema opgezet kan worden. 

 

Online haak curses

Woon je niet in de buurt van Amsterdam, doe dan mee met de online cursus! In september start een online haak cursus. 8 lessen van 1,5 uur. Vergoeding €150. 

 

Prive Haakles

Mocht je het prettiger vinden om 1 op 1 haakles te krijgen, dan kunnen we daar apart een plan voor maken, betreft datums, tijdens en donatie. 

 

Locatie Haak cursus

In mijn heerlijke paradijsje op Olympiaplein te Amsterdam Oud-Zuid.


Therapeutisch Haken

De Mandala haken heeft een therapeutische werking. Tijdens de cursus ‘Heel door Haken’ zullen we voorafgaand en tijdens de cursus aandacht besteden aan het ontspannen van het lichaam en tot rust brengen van de geest middels een korte meditatie. De mandala wordt hierbij als hulpmiddel ingezet. Wanneer je ontspannen bent, geef je je intuïtie en creativiteit de ruimte om zich te laten horen en tot uiting te komen. Een mandala haakwerk wordt vanuit het stille midden gestart, wat symbool staat voor de start van jouw leven hier op aarde. Van daaruit wordt per toer cyclisch naar buiten gewerkt, als zijnde de groei in je leven en het leven als groter geheel. We nemen de tijd om stap voor stap deze groei te doorlopen. Zo geef je vanuit je liefdevolle hart je gehaakte mandala diepere betekenis. Wanneer je eenmaal de basis van haken onder de knie hebt, zul je merken dat het je ontspannen maakt en het therapeutisch werkt, waardoor je meer balans en harmonie ervaart in jezelf. 

 

Haken & Meditatie

Tijdens het haken kan je je focussen op je liefdevolle hart. Je hart is het stille oordeelloze midden van je wezen. Doordat je met het haken met je aandacht gericht bent op 1 ding, leer je jezelf om je aandacht krachtig te focussen. Focus is essentieel in het leven, daar focus een aandachtige, wakkere staat van zijn is van je hogere zelf, die zich niet laat meeslepen met allerlei gedachten en prikkels. Focus brengt rust. Het is anders gezegd dat je hogere bewust zelf controle heeft over het lagere zelf, de mind. Middels de meditatieve manier van haken train je jezelf bewust in het hier en nu te zijn. Meditatie is op allerlei vlakken een prachtig medicijn en gezonde geestelijke voeding. Zo kan het helpen een depressie op te heffen en te voorkomen, doordat je bewust in het hier en nu blijft met je aandacht. Mensen die depressieve gevoelens of een depressie ervaren leven met hun (onbewuste) aandacht in het verleden of de toekomst. 

Dit hogere bewustzijn zal je ook helpen om in het dagelijks leven met meer focus en bewuste concentratie te zijn. Ook zal je meer emotionele balans gaan vinden wanneer je meditatief haakt, doordat je mind tot rust komt. Wanneer je geen aandacht geeft aan de continue gedachtenstroom en het gewoonweg voorbij laat gaan in rust, zal je steeds meer aanschouwend het leven ervaren en je zal je steeds minder identificeren met de gedachtestroom. Wat dus betekent meer rust in je dagelijks leven. 

 

In je hart is enkel vrede en zelfliefde, ofwel compassie. Door compassie voor jezelf te ontwikkelen, vergroot je ook compassie naar anderen en naar het leven in het grote geheel. Dit vergroot je bewustzijn waarmee je meer en meer zal ervaren dat je gelukkig bent met wat gewoonweg is. Dit alles heeft een positieve uitwerking op je fysieke balans en gezondheid. Dat betekent ook dat je immuunsysteem krachtiger wordt en je lekkerder in je vel zit. Wanneer je last hebt van angsten of negatieve gedachten, is meditatief haken een heel krachtig medicijn. Door jezelf te oefenen in het stille liefdevolle midden van je hart te komen met bewuste aandacht, zullen angstgedachten zachter en minder worden. Je krijgt meer zelfvertrouwen en vertrouwen in het leven. Hierdoor zal je ook meer in verbinding komen te staan met het leven, je omgeving, mensen om je heen en jezelf. Het ervaren van eenheid is een krachtig medicijn bij gevoelens van eenzaamheid. Het eenheidsbewustzijn openen en vergroten zal je in je dagelijks leven vreugde geven. 

 

Deze vorm van mediteren tijdens het haken komt overeen met Vipassana meditatie. Vipassana is een vorm van inzichtmeditatie en is een eenvoudig en praktisch medicijn. Deze meditatie beoefenen helpt je in het proces van vergroten van bewuste zelfobservatie met als doel de geest tot in de diepste lagen te zuiveren van negativiteit en onzuiverheden als woede, haat, hebzucht en angst. Naarmate de invloed hiervan zwakker wordt, komen positieve eigenschappen zoals wijsheid, liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid vanzelf tot ontwikkeling.Haken & Contemplatie

Een andere vorm van mediteren is contemplatie. Tijdens het haken kan je in plaats van alles in je gedachten en gevoel los te laten, juist ook je bewuste, liefdevolle aandacht aan een specifiek woord, gevoel of onderwerp geven. Contemplatie betekent overpeinzen, bezinnen of aanschouwen. Vaak wordt dit toegepast om de diepere betekenis van het leven, God of bepaalde omstandigheden helderder te doorzien, begrijpen of ervaren. Doordat haken een herhalende handeling is en het volgen van een patroon je in het hier en nu houdt, is het heel waardevol om met je aandacht én bij het haken te blijven én je te richten op een enkel onderwerp ter contemplatie. Je zal merken dat het je bewustzijn vergroot, je mooie inzichten en nieuwe perspectieven zal ervaren. Dit verrijkt je perspectief op het leven en zal je helpen om los te komen van identificatie met je denken. Je kan hiermee het aanschouwend leven vanuit je geestelijk leven verder ontwikkelen. Dit brengt je meer en meer in vrede met het leven zelf, doordat je gaat inzien dat je omstandigheden niet het leven bepalen, maar hoe je ermee omgaat en of je de betekenis van je omstandigheden begrijpt. Haken & Affirmatie

Wanneer je negatieve gedachtenpatronen of veel zelfafwijzing ervaart, is haken met affirmaties heel helend en zuiverend werken. Affirmaties zijn korte zinnetjes die je positieve overtuigingen sterker maken en de conditionering in het negatieve opheffen. Het zijn als het ware complimenten aan jezelf. Het is de liefdevolle en positieve waarheid uitspreken of herhalend denken over jezelf. Tijdens de herhalende handelingen van het haken kan je per toer bijvoorbeeld een bepaalde affirmatie in je haakwerk haken. Zo geef je jezelf en je haakwerk een positieve liefdevolle energie mee. Het is als het ware dat je tijdens het haken jezelf herprogrammeert in je denken, waardoor je je ook beter gaat voelen. Je gaat meer het goede in jezelf en het leven ervaren en je leert kijken vanuit mogelijkheden. Positieve affirmaties zijn bouwstenen voor een krachtig en liefdevol vertrouwen in jezelf en het leven. Hierdoor zal je handelen in het dagelijks leven ook ten positieve veranderen. Wat je aandacht geeft, dat groeit. Geef het tijd en herhaal. Je mind past zich aan, komt meer in vrede. Het is een dynamisch geheel dat je hele wezen in balans en harmonie kan brengen; en dat tijdens het haken van bijvoorbeeld een prachtige Mandala.


Mandala Haken

Je kunt in principe alles haken wat je maar kunt bedenken. Dat is zo mooi aan haken. Je kunt driedimensionale voorwerpen haken, zoals engeltjes, kussentjes of bloemen. Maar ook kledingstukken, pantoffeltjes, een poef of een grote sprei. Het mooie voor de cursus ‘Heel door Haken’ is dat het zowel een mentale, geestelijke als fysieke activiteit is en het haken van een mandala hierbij heel passend is. Mandala betekent in het Sanskriet ‘magische cirkel’, waarbij de bekendste de ‘levensbloem’ of Flower of Life is. Deze mandala staat symbool voor harmonie, verbondenheid, bescherming en de schepping. De cirkels die elkaar overlappen, staan voor de meerdere lagen waar het leven uit bestaat. Het symbool vormt al eeuwenlang de basis waar alle universele elementen van het bestaan uit voortkomen. De mandala bloem haken draagt een helende werking in haar en omvat de bron van het eenheidsbewustzijn. 

 

De mandala heeft een hindoeïstische oorsprong, maar wordt ook veel in het Tibetaans boeddhisme gebruikt. In de boeddhistische en Tibetaanse kunst is het een bekend symbool, waar het de kosmos uitbeeldt. Het haken van mandala’s is een inspiratiebron voor innerlijke verrijking. Het maakt je ervan bewust dat alles met elkaar in verbinding is in het leven en van de oneindigheid van het bestaan.

 

In veel culturen staan cirkels voor eenheid en natuurlijke orde. Naast dat de zon, de maan en andere planeten een rond voorkomen hebben, komt deze cirkel ook symbolisch terug in je vrienden- of familiekring. Ook staat de cirkel symbool voor eeuwigheid doordat het geen begin of einde heeft. Het aanschouwen van een mandala kan gevoelens van verbinding en eenheid losmaken in je.

 

Bij het haken van een mandala creëer je een mooie bloem in een cirkel die bestaat uit patronen en symbolen rondom een middelpunt. Het patroon van de mandala wordt opgebouwd uit een hoeveelheid toeren die gehaakt worden. De binnenkant van de cirkel van de mandala is de veilige ruimte waar je rust en vrede in jezelf kunt vinden. Net als het hart van de bloem, waar de bloembladeren omheen buigen wanneer de avond valt. Vanuit het hart worden de  innerlijke processen in gang gezet. De stip in het midden van de mandala, de kern van het haakwerk, symboliseert de kosmos, de oerkracht of het Goddelijke van heel de creatie. Het is de plek waar alles is begonnen en waar alles met elkaar verbonden is.

De buitenrand is rond en wordt ‘de cirkel van leven’ genoemd. Deze basis is terug te vinden in allerlei onderdelen in het leven. De natuur laat ons de oneindigheid van groeien, bloeien en afsterven zien. Alles gaat rond, alles in het leven en de kosmos is cyclisch. 

 

Oorspronkelijk werd de mandala gebruikt tijdens het mediteren. Het aanschouwen van de cirkel van de mandala helpt om een diepe staat van innerlijke rust te bereiken. Alles wordt gerangschikt rond het centrum. Naast de meditatieve functie is een gehaakte mandala zeker ook een prachtig kunstwerk, wat je zelf gemaakt hebt. 

 

De kleur van de mandala

De kleuren van een mandala dragen hun eigen energie. Kleur is in essentie energie van een bepaalde frequentie. Elke frequentie wordt uiteindelijk vormgegeven in kleur die weer resoneert met bepaalde gevoelens en krachten. De kleur waarin je de mandala haakt komt vanuit je intuïtie tot je:

 • Rood draagt de kracht van warmte, energie, levenskracht en strijdlust
 • Oranje brengt optimisme, gevoel, vrolijkheid en creativiteit
 • Geel laat wijsheid, intelligentie, nieuwsgierigheid, eigenwaarde en logica zien
 • Groen staat voor natuur, hoop, liefde en brengt harmonie
 • Blauw is de kleur van communicatie, waarheid, stabiliteit en betrouwbaarheid
 • Paars verbindt met spiritualiteit, intuïtie, wijsheid, ervaring, individualiteit en inzicht
 • Roze opent het geven van  liefde, genezing en verzachting
 • Wit gaat om eenheid, verlichting, zuiverheid, reinheid, onschuld en harmonie
 • Zwart is de kleur van vernieuwing, het mysterieuze en de afsluiting
 • Goud staat voor de zon, een zacht hart, bewust leven en liefde voor de natuur
 • Zilver is verbonden met de maan, het onbewuste, de droom- en gevoelswereld
 • Bruin is de kleur voor concentratie, aarde en geaard zijn in jezelf en de aarde

 

Voorbeelden van de vele opties getwijnd haakgaren